Organisatie

We begonnen klein en fijn. Een kerngroep enthousiaste mensen werkte in 2022 keihard aan de allereerste pride en een gevarieerd programma.

Met begeleiding vanuit cultuurpodium Astrant, Malkander en een groot aantal vrijwilligers zijn alle ideeën uitgewerkt. Alles met als doel om diversiteit en acceptatie te promoten en de queer gemeenschap te laten zien dat het oké is om jezelf te zijn. Maar bovenal om samen te ervaren dat wij als gemeente de vooroordelen allang te boven zijn. Want wat ons betreft wordt het tijd om Ede als regenbooggemeente vaster op de kaart te zetten. Op 23, 24 en 25 september 2022 vond de allereerste editie van Ede Pride plaats en op 30 juni en 1 en 2 juli 2023 de tweede. We kijken met heel veel trots terug op twee bijzondere en bewogen edities. Een weekend vol activiteiten door de lokale lhbtiq+-gemeenschap, voor Edenaren. In 2024 staat Ede op 24, 25 en 26 mei in het teken van de queer gemeenschap.

 

 

 

Team Ede pride

Met dit team vrijwilligers maken we Ede Pride mogelijk:

Beau

20, zij/haar, die/hun, hij/hem
Hoi allemaal! Ik ben Beau, 20 jaar, en ook dit jaar zet ik me met volle energie in voor Ede Pride, zowel voor de markt als de workshops. Na een halfjaar in Barcelona, een stad die bruist van creativiteit en diversiteit, ben ik terug om diezelfde energie naar onze Pride te brengen. Dit jaar belooft bijzonder te worden met een rijke verzameling van queer kunstenaars op de markt, die onze viering nog kleurrijker zullen maken.

Ik ben enorm trots op onze community en kan niet wachten om samen een onvergetelijke Ede Pride te beleven, vol kunst, kennis, en verbinding. Laten we er samen een feest van maken waar iedereen zichzelf kan zijn en kan genieten van alles wat we te bieden hebben. Tot snel op Ede Pride!

Marije

29, zij/haar
Op welke manier queer zijn deel uitmaakt van je identiteit, is voor iedereen anders. Voor sommigen is het de normaalste zaak van de wereld en voor anderen is het een bron van strijd of juist iets om uitbundig te vieren. Tijdens Ede Pride besteden we aandacht aan verschillende perspectieven om queer zijn te ervaren. Ik heb in het bijzonder aandacht voor het perspectief van neurodivergente en gehandicapte lhbtiq+'ers. Voel je welkom om te kijken wat bij jou past, om te leren hoe queer zijn is voor mensen in je omgeving of om lekker een feestje te vieren.

Xander

37, hij/hem
Driemaal is scheepsrecht! Dit jaar gaan we minimaal voor géén enkele druppel regen. Om zo het drieluik van de Ede Pride goed neer te kunnen zetten voor Edes publiek. Vanuit Astrant ben ik betrokken als programmeur voor de kunsten en muziek. Dit jaar gaan we op de zaterdag zorgen voor goede semi-akoestische acts en in de avond is er een grote after bij Astrant. We willen dit jaar meer inzetten op ontmoeting en gaan er een mooi programma van maken. Kom hoi zeggen overdag of in de avond, ik hoor graag wat je ervan vindt!

foto van een witte vrouw met halflang donkerbruin haar. Ze lacht in de camera en heeft lichtrode lippenstift op. Ze heeft een donkergroen shirt aan met daarover een jasje met pauwenverenprint.
Esther

44, zij/haar
Ik ben lesbisch en moeder van een prachtige kleuter. Alweer 25 jaar in Ede en vol vuur om de lhbti-emancipatie

verder te helpen. Dit jaar organiseer ik de Edese Pride Walk, daarmee trappen we af op de vrijdag. En de Regenboogviering op de zondag.  Pride = protest! En zichtbaarheid is onmisbaar voor acceptatie. We lopen op vrijdag om stil te staan bij vooruitgang en solidair te zijn met lhbti’ers wereldwijd. Ik hoop dat door heel Ede Pride 2024 stralend te zien

is dat we meer zijn dan de letter(s) in het lhbti-alfabet waar we ons mee identificeren. Tegelijkertijd is het belangrijk om je veilig te kunnen uiten. 

Elyse

30, zij/haar
Voor alweer het derde jaar op rij zal Ede een weekend lang in het teken staan van Pride. Een belangrijk en veelzijdig evenement voor meer zichtbaarheid, acceptatie, normalisatie én het opbouwen van een warme en hechte community. Iedereen die de lhbtiq+-gemeenschap een warm hart toedraagt, is welkom om tijdens de derde Ede Pride te komen kijken, ontmoeten, leren en vieren. Want zoals ons motto luidt: diversiteit vier je samen. (En we hopen dat de zon zichzelf dit jaar ook eens zal laten zien!)

Coco

34, zij/haar
Ik ben Coco, 34 jaar en cis hetero. ‘Huh, waarom zit je dan in de organisatie van de Ede Pride?’ hoor ik je denken. Maar JUIST daarom zit ik in de organisatie van de Ede Pride. Pride is een protest tegen de oordelen waar queer-mensen iedere dag mee te maken hebben. Een gemeenschap kan niet alleen de wereld veranderen, daarvoor hebben ze medestanders nodig. Daarom een oproep aan mijn mede cis hetero’s: spreek je uit, laat zien waar je voor staat, lees je in, laat de lhbtiq+ gemeenschap zien dat ze er niet alleen voor staan. En het allerbelangrijkste, kom naar Ede Pride. Wat diversiteit vieren we samen!

foto van een man van half-Nederlandse en half-Antilliaanse afkomst met kort, donkerbruin, krullend haar. Hij lacht in de camera en draagt een witte coltrui met daaroverheen een lichtblauw shirt en een halsketting.
Robert

20, hij/hem
Jezelf mogen zijn is iets om te vieren maar ook om te koesteren. Deze missie dreef mij vorig jaar, maar ook dit jaar weer aan. Met alles wat er wereldwijd gebeurt, moeten we laten zien dat de verschillen tussen ieder een kracht is, niet een bedreiging. Dit zie ik terug in ons topteam, waar ieder, juist door hun verschillen, met passie en kennis zich volop inzet. Dit jaar heb ik voornamelijk de taak als vrijwilligers coördinator op mij genomen. Ik vind het super mooi te zien hoe mensen zich hard willen maken voor de regenboog gemeenschap in hun buurt. Laat je steun zien door bij Pride te zijn dit jaar!