Programma

Programma

  • Het programma van Ede Pride 2024 staat grotendeels live en wordt de komende tijd nog verder aangevuld. Er staan allemaal leuke activiteiten gepland: van Regenboogviering tot Afterparty, van seminars tot informatiemarkt en van live muziek tot live Q&A’s! Kijk snel op onze agenda voor alle activiteiten in het weekend van 24, 25 en 26 mei 2024. Zien we jou daar? 

Plattegrond Ede Pride 2024

Vierkante afbeelding met in het midden een kerk. Linksboven staat een afbeelding van een tent met het getal 1 erin. Daaronder staan zes kraampjes met het getal 2 erbij (aan de rechterkant van de kerk staan ook nog vier kraampjes, zonder getal). Linksonder is een L-vormig vak afgebeeld met verschillende skateramps en het getal 3. Midden-onder, voor de ingang van de kerk, staan rechthoekjes afgebeeld met het getal 4 erbij. Hieronder is een pijl afgebeeld die van de kerk weg beweegt, met het getal 8 erin. Rechts daarvan is een pijl die schuin naar rechts wijst met het getal 9 erin. Boven deze pijl is het logo van Ede Pride afgebeeld. Hierboven is een podium afgebeeld met het getal 5 en iets links daarvan, vlak tegen de kerk aan is een rechthoek afgebeeld met een rood +-teken erin en het getal 6. Boven de kraampjes rechts van de kerk, is een rechthoekig gebouwtje afgebeeld met het getal 7 en daarnaast wijst een pijl naar rechts, met het getal 10.

Toegankelijkheid

Als organisatie van Ede Pride willen we dat iedereen zich welkom voelt. Met ‘iedereen’ bedoelen we niet alleen mensen van welk(e) gender, genderexpressie en seksuele en/of romantische voorkeur dan ook, maar ook mensen die snel moe/overprikkeld zijn of fysieke beperkingen hebben. We beseffen dat het nooit helemaal haalbaar is, maar streven ernaar zo inclusief mogelijk te zijn. Daarom hebben we een aantal zaken geregeld. Per programmaonderdeel is op de website en social media ook te zien welke maatregelen haalbaar zijn en waar het dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke toilet is te vinden.

Ontprikkelruimtes in Cultura

In Cultura (Molenstraat 45) zijn op zaterdag 25 mei van 11.00 tot 17.00 op de tweede verdieping twee ontprikkelruimtes beschikbaar voor mensen die tussendoor tot rust willen komen. De ene ruimte is een stilteruimte en in de andere ruimte is fluisteren toegestaan. Op de deuren van de ruimtes is dit aangeduid. Op de begane grond van Cultura wordt middels een bordje aangegeven dat de ontprikkelruimtes zich op de tweede verdieping bevinden. Deze verdieping is bereikbaar met een lift (van 79 cm breed). De deuren van de ontprikkelruimtes zijn ook 79 cm breed. Let op: (rolstoeltoegankelijke) toiletten bevinden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn ontoegankelijke toiletten. Op de tweede verdieping zijn geen toiletten.
In de stilteruimte zijn zachte banken aanwezig van 45 centimeter breed. In de lengte kunnen hier ongeveer twee mensen op liggen als daaraan behoefte is. In de fluisterruimte zijn harde banken aanwezig van 65 centimeter breed. Hier zijn ook enkele kussentjes te vinden.

Rolstoeltoegankelijke toiletten

Rolstoeltoegankelijke toiletten zijn te vinden in Cultura (Molenstraat 45, open 10-17 uur), de fietsenstalling (Marktstraat 75, open 7.30 - 18.30), De Doelen (Raadhuisplein 2, open 10-17.30) en Station Ede-Centrum (50 cent, open 24/7). Daarnaast wordt rond het Oude Kerkplein een mobiel rolstoeltoegankelijk toilet geplaatst en wordt bij Astrant een mobiel rolstoeltoegankelijk toilet geplaatst voor de Pride Walk en de Afterparty. Dan is alleen het mobiele rolstoeltoegankelijke toilet bereikbaar (of die op station Ede-Centrum). Let op: voor een accuraat en uitgebreid overzicht van (rolstoeltoegankelijke) toiletten kan worden gekeken op de app HogeNood (let wel op: alleen toiletten met een icoontje van een persoon in een rolstoel, zijn daadwerkelijk rolstoeltoegankelijk).

Bereikbaarheid

Ede Centrum is te bereiken met de fiets, de auto en het openbaar vervoer (treinstation Ede-Centrum, bushaltes Schaapsweg/Molenstraat, Cultura, Grotestraat, Raadhuis, Doelenstraat en Politiebureau). Bus en trein zijn rolstoeltoegankelijk, met uitzondering van de buurtbussen. Voor meer informatie over toegankelijk reizen met het openbaar vervoer, volg de link door op de titel te klikken.

Tolk NGT / schrijftolk

In samenwerking met Roze Gebaar zijn twee tolken Nederlandse Gebarentaal (NGT) aanwezig bij het programma in de seminartent en is er een tolk NGT bij de Pride Walk en de Regenboogviering.

Toegankelijkheid bezoek podium en informatiemarkt

Voor het podiumprogramma wordt gezorgd dat rolstoelgebruikers met hun familie/vrienden/kennissen vooraan terecht kunnen. Ook worden stoelen klaargezet voor mensen die sneller moe en/of slecht ter been zijn. De informatiemarkt is met de rolstoel/scootmobiel/rollator toegankelijk en ook hier zijn stoelen beschikbaar als je bij een van de stands langer een praatje wil maken, maar niet de energie hebt om een tijd te staan.

Zitplaatsen seminartent

In de seminartent staat een aantal stoelen, zodat mensen die slecht ter been/snel moe zijn, de seminars kunnen volgen. Ook wordt gezorgd dat rolstoelgebruikers met hun familie/vrienden/kennissen vooraan terecht kunnen. Er zijn zowel stoelen zonder leuning als stoelen met leuning beschikbaar.

Afterparty Astrant

's Avonds ben je welkom in Astrant voor de afterparty. Astrant is voor rolstoelgebruikers bereikbaar met een lift. Helaas zijn er geen rolstoeltoegankelijke toiletten (niet omdat Astrant dit zelf niet belangrijk vindt, maar omdat Astrant dit pand toegewezen heeft gekregen door de gemeente Ede); om deze reden wordt een mobiel rolstoeltoegankelijk toilet geplaatst bij de ingang. Voor meer informatie over de toegankelijkheid van Astrant, klik op de titel voor de link.

Livestream

Het is niet voor iedereen veilig of haalbaar om fysiek aanwezig te zijn. Daarom zullen we een deel van het programma livestreamen. Het betreft hier het inhoudelijke programma: alles wat plaatsvindt in de seminartent. Op zondag wordt ook de regenboogviering gelivestreamd. Je volgt de livestream via www.twitch.tv/edepridettv. Klik op 'Livestream' om bij de stream te komen. Het is niet nodig een account aan te maken op Twitch.

Afbeeldingsbeschrijvingen / Image descriptions social media

Op onze sociale media kanalen posten we beschrijvingen van de foto's die we delen, zodat blinde / slechtziende mensen door hun tekst-naar-spraakapparatuur ook meekrijgen wat er op foto's en afbeeldingen staat. We hebben wel eens de opmerking gekregen dat we ook gewoon alt text kunnen gebruiken (wat we overigens wel doen op onze website), maar het uittypen van de afbeeldingsbeschrijvingen heeft wel meerwaarde: niet alle tekst-naar-spraakapparatuur leest alt text voor en niet alleen blinde en slechtziende mensen hebben baat bij een afbeeldingsbeschrijving, maar ook kleurenblinde mensen of mensen die moeite hebben met bepaalde lettertypes.

EHBO-post

Bij de ingang van de informatiemarkt (dit wordt weergegeven op de nieuwe plattegrond) is een EHBO-post te vinden.

Omkleedruimtes De Doelen

Dit jaar zorgen we in samenwerking met de gemeente voor een speciale omkleedruimte bij Raadhuis De Doelen (Raadhuisplein 2) op 25 mei. Hier kan je je van 10 tot 17.30 uur omkleden, vlak naast het terrein van Ede Pride. Dit is fijn voor als je outfit niet geschikt is om te reizen of je niet over straat durft in extravagante kleding. De omkleedruimte heeft een rolstoeltoegankelijk toilet, dat bereikbaar is met een lift. Er staan drie omkleedhokjes inclusief spiegel en kapstok in de ruimte. De hokjes hebben een afmeting van 200 x 100 x 100 cm. Er staat ook een hoge tafel met hoge stoelen, waaraan je kan gaan zitten om je make-up te doen. Neem dan wel je eigen spiegel mee!

Vragen of aanvullingen

Ontbreekt er een toegankelijkheidsmaatregel of heb je andere vragen over de toegankelijkheid van Ede Pride? Stuur dan een mailtje naar marije@edepride.nl.

Op de informatiemarkt staan deze organisaties:

En ook deze geweldige kunstenaars: